Honduras Genuine Marcala
Připravte se na příjemné překvapení pro Vaše chuťové buňky
Kategorie: | Jednodruhová |
---|
Producent této kávy organizace COMSA ( Café Organico Marcala) vznikla v prosinci roku 2001. Hlavní myšlenkou bylo vytvoření nových možností rozvoje drobným pěstitelům v kraji, kteří do té doby byli nuceni svou těžce vypěstovanou kávu prodávat překupníkům za ceny nepokrývající ani náklady na pěstování. Dále zefektivnit výrobní procesy a hlavně naučit své členy novým inovativním postupům, vedoucím k přeměně svých pozemků na integrované ekologické farmy. Při vzniku měla organizace 69 drobných pěstitelů. Nyní je COMSA silná organizace s více než 1200 členy.
Pohled na poslední zpracovatelský proces, sušení zrn na slunci. Díky častým dešťům musí v Hondurasu kávová zrna sušit pod střechou.
Pěstování kávových zrn v Hondurasu se podle většiny zdrojů datuje ke kolonizaci Hondurasu. První semínka kávy tu vyrostla u městečka
Olancho, odkud se potupně rozšiřovala do celé země. V letech 1998-1999 si farmáři v Hondurasu zažili mnoho přírodních katastrof, které téměř zlikvidovalo veškeré pěstitelství kávy v zemi. Nyní se již produkce obnovila a může se chlubit nezaměnitelnou chutí, která staví tuto kávu, co do jakosti, mezi nejlepší kávy na světě. Nejdůležitější plantáže jsou v oblastech Santa Barbara, Santa Rosa de Copan a La Paz.