O Kofeinu

tabulka-obsah-kofeinu

 Kofein je jednoznačně jedna z nejdiskutovanějších a nejlépe prozkoumanou potravinovou složkou. O kofeinu bylo již provedeno mnoho studií a sepsáno spousty článků dostupných i na internetu. Nebudeme tu tedy účinky kofeinu příliš rozebírat, důležité je, že většina vědeckých studií se shodla na příznivém vlivu kofeinu pro lidský organizmus. Za jednu z nejzásadnějších studií poslední doby je považováno stanovisko o bezpečnosti kofeinu vydané Evropským úřadem pro bezpečnost potravin.

Shrnutí z vědeckého stanoviska Panelu NDA EFSA :

- Vědecký panel NDA EFSA stanovil jako bezpečný jednorázový příjem kofeinu až do množství 200 mg (okolo 3 mg/kg hmotnosti 70 kg dospělého), toto množství kofeinu není důvodem k obavám ze zdravotního rizika.

- Je-li stejné množství kofeinu (až do 200 mg) konzumováno méně než dvě hodiny před intenzivním fyzickým cvičením, pak také není zdravotním rizikem.

- Pokud je kofein konzumován společně s energetickými nápoji - tak další složky energetických nápojů, v koncentracích obvyklých pro tyto nápoje (asi 300 – 320 mg/l kofeinu, 4000 mg/l taurinu a 2400 mg/l D-glukurono-γ-laktonu), a alkohol v množství asi do 0,65 g/kg tělesné hmotnosti - by neměly mít vliv na zdravotní bezpečnost jednorázového příjmu kofeinu v množství do 200 mg. 

- Obvyklá denní konzumace kofeinu v množství až do 400 mg není důvodem k obavám ze zdravotních rizik pro běžnou dospělou populaci, vyjma těhotných žen.

- Obvyklá denní konzumace kofeinu v množství do 200 mg u těhotných žen je ale zdravotním rizikem pro lidský zárodek.

- Jednorázová dávka kofeinu a obvyklá denní konzumace kofeinu v množství do 200 mg u kojících žen není zdravotním rizikem pro kojené děti.

- U dětí a dospívajících není dostatek informací pro odvození příjmu bezpečného množství kofeinu.

Zdroj:  European Food Safety Authority (EFSA)

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.